A smoothie

Ez a rövidke írásunk kicsit kakukktojás, hiszen a smoothie nem alapanyag, hanem egy gyümölcs-zöldség-bomba, ami lényegében bármiből készülhet. Azon kívül azonban, hogy szinte minden zöldséggel és gyümölccsel működik, jó, ha pár alapvető dolgot betartunk.
Például, hogy bizonyos gyümölcsök cukortartalma meglehetősen magas, így bár a smoothie laktató és egészséges, mint minden másra, erre is igaz, hogy mértéket tartani ér. Ahogy a hozzávalók cukortartalma, úgy a rost- és fehérjetartalma is eltérő lehet, így ha ügyesen variáljuk a mennyiségeket és az alapanyagokat, komplett tízórait válthatunk ki egy ilyen sűrű itallal, nem beszélve arról, hogy kényelmesen magunkkal vihetjük egy palackban, és elkortyolhatjuk akár munka közben is.
Miből készülhet a smoothie? Ízléstől is függ természetesen, de szinte bármiből. Fitnesz diétában például elég klasszikus hozzávalója az avokádó, ami jó zsírokkal és kellő mennyiségű fehérjetartalommal vesz részt a „buliban”, általában banánnal, eperrel kiegészülve pedig mennyei italt kaphatunk belőle – édesítés nélkül. Szintén klasszikus hozzávaló a kígyóuborka, ami leginkább hatalmas víztartalmával járul hozzá a végeredményhez.
Amellett, hogy érdemes összeillő ízeket összeválogatni, készíthetünk akár kizárólag zöld hozzávalókból is smoothie-t, a zöldalma és a szárzeller például remek párost alkothat uborkával és petrezselyemmel, a piros bogyókból (áfonya, málna, szeder, ribizli) álló turmixunk pedig igazi antioxidáns bomba – ha túl savanyú, dobj bele egy banánt! A smoothie állagából adódóan segíti a gyors emésztést, és néhány órára biztosítja a kellő energiaszintet is. Tipp: ha a hozzávalók miatt a smoothie-d túlságosan sűrű lett, bátran hígítsd ízesítetlen zöld teával vagy egyszerűen csak vízzel. Kerüld a cukrozott gyümölcslevek hozzáadását!
Ha szívesen kipróbálnád egyszer-egyszer napjaink kedvenc smoothie-jait, iratkozz fel a Food CHEF menüinek egyikére, és rendeld házhoz a diétás finomságokat!


