Avokádókrém és tonhalkrém reggelire

Megkezdődött az iskola és bizonyára sok T!LT-es lánynak lehet segítség a reggeli sietségben, alábbi két receptünk, ami megkönnyíti, hogy mit is csomagoljunk a gyerkőcnek reggelire, úgy, hogy az tartós is legyen és ne a szemetesben végezze.
Ehhez szeretnénk most néhány tippet adni:
1, Avokádókrém:
Az érett avokádót ketté vágjuk, magját kiemeljük, de nem dobjuk ki. Erre még szükség lesz! Egy üveg, vagy műanyag tálban /semmiképp sem fém, mert gyorsítja az oxidációt/ összetörjük. Az érett apró paradicsomot leforrázzuk, héját eltávolítjuk és kockára vágjuk. Attól függően, hogy a gyermek szereti-e a hagymát apróra vágott lilahagymával is elkészíthetjük. Az összetört avokádóhoz adjuk az apró kockára vágott paradicsomot, sót, fehérborsot, lilahagymát, fokhagymát. Az egészet még egyszer alaposan összekeverjük. A végén frissen facsart lime lével ízesítjük. Aki szereti apróra vágott koriandert tehet még bele.
2, Tonhalkrém:
A legjobb választás az olíva olajban eltett tonhal. Ennek levét egy szűrőben lecsepegtetjük. Saját készítésű majonézt készítünk. Amennyiben saját magunk készítjük az alábbi alapanyagokból, a tápanyagtartalma kiemelkedően magas, míg a zsír és koleszterin tartalma alacsony marad.
Házi majonéz:
Lenmagolaj, tanyasi tojássárgája, frissen facsart citromlé, Himalája só, fehér bors.
Az arányok betartásánál alapszabály, hogy 1 db tojássárgája 1 dl olajat vesz fel. Mindenki annyit készít magának amennyit biztosan elfogyaszt.
A kész majonézhez keverjük a lecsepegtetett tonhalat. Amennyiben szükségesnek érezzük sózzuk, borsozzuk.
Mustárt /cukormentest/ és frissen facsart citromlevet keverünk a krémünkhöz. Apróra vágott metélőhagymával tesszük még finomabbá.
A saját majonézünket minden alkalommal frissen elkészíthetjük és különböző zöldfűszerekkel tehetjük változatossá.
Amennyiben marad sült csirkemellünk, úgy azt aprítsuk fel késes robotgépben, adjunk hozzá mustárt, fokhagymát, sózzuk, borsozzuk és keverjük össze a házi majonézünkkel. Máris kész a saját készítésű csirkemell pástétomunk.
Fontos, hogy a pékáru minőségére is fordítsuk kellő figyelmet. Gyermekek esetében nem szabad mindig a teljeskiőrlésű pékárut választani. Az Ő esetükben fontos a változatosság, de az egészséges termékekre való hozzászoktatás is.


